Huisdieren ABC

HOME/Hond – verliest bloed/viezigheid uit de vulva

Mijn hond verliest bloed/viezigheid uit de vulva

Als je hond bloed en/of viezigheid uit haar vulva verliest kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Ofwel je hond is loops ofwel je hond heeft een baarmoederontsteking. Beide kunnen in de regel alleen voorkomen bij niet gesteriliseerde teefjes. Is je teefje gesteriliseerd en zie je toch rode uitvloeiing? In dat geval kan het zijn dat je hond bloederige urine verliest en mogelijk een blaasontsteking heeft.

Loopsheid
Als je niet gesteriliseerde teefje, ouder dan 6 maanden, heldere bloederige uitvloeiing heeft dan is je hond waarschijnlijk loops. De loopsheid geeft de vruchtbare periode van je hond aan. Gemiddeld wordt een hond voor het eerst loops op een leeftijd van 6 maanden bij kleine rassen en 9-12 maanden bij grote hondenrassen. Je hond wordt zo’n 2x per jaar loops. De periode van bloederige uitvloeiing duurt gemiddeld 1-3 weken, in (een deel van) deze periode is je hond vruchtbaar en erg aantrekkelijk voor reuen. Als je geen nestje wil adviseren wij altijd om je hond om gezondheidsredenen te steriliseren.

Baarmoederontsteking
Hoe herken ik het?
Uitvloeiing kan ook wijzen op een baarmoederontsteking, een serieus probleem. Dit kan het geval zijn als je hond:
- Minder dan 6 maanden geleden loops is geweest en nu toch weer uitvloeiing heeft
- De bloederige uitvloeiing langdurig aanhoudt (langer dan 3 weken)
- De uitvloeiing niet helder is maar pussig, geel of groen van kleur

Veel van de niet gesteriliseerde teefjes krijgt een baarmoederontsteking. De ontstoken baarmoeder vult zich met pus. Soms loopt deze pus naar buiten en zie je dus vieze uitvloeiing, soms is de baarmoeder gesloten en hoopt de pus zich vanbinnen op. Een dergelijke grote ontsteking zorgt ervoor dat je hond flink ziek wordt. Behalve de uitvloeiing kun je de volgende symptomen zien:
- Sloom
- Veel drinken en veel plassen
- Niet of slecht willen eten
- Soms oogt de buik wat opgezet

Wanneer naar de dierenarts?
Als je bovenstaande symptomen herkent of als je twijfels hebt is het belangrijk om je hond zo snel mogelijk na te laten kijken door de dierenarts. Een baarmoederontsteking is onbehandeld erg gevaarlijk. Als de ontstoken baarmoeder in de buik kapot gaat, lopen de pus en ontstekingscellen in de buikholte. Als dit niet onmiddellijk behandeld wordt overlijdt je hond.

Wat kan er aan gedaan worden?
Om te bepalen of je hond echt een baarmoederontsteking heeft zal in de meeste gevallen een echo gemaakt worden. Als blijkt dat er sprake is van een baarmoederontsteking moet dit vaak operatief verholpen worden. De baarmoeder wordt dan in zijn geheel verwijderd. Het operatief verwijderen van de baarmoeder is de enige kans op genezing, maar het is een spannend operatie waarbij je al flink zieke hond onder het mes gaat. Soms moet je huisdier eerst gestabiliseerd worden met infuus en medicatie. Veel beter is dan ook om te voorkomen dat je hond een baarmoederontsteking krijgt!

Hoe voorkom ik dat mijn hond een baarmoederontsteking krijgt?
Een baarmoederontsteking kun je voorkomen door je teefje te laten steriliseren. Tijdens de sterilisatie worden de eierstokken verwijderd. Dit zorgt ervoor dat de baarmoeder inactief wordt en een baarmoederontsteking niet meer op kan treden. Als je geen nestje wil adviseren wij dan ook altijd om je hond om gezondheidsredenen te laten steriliseren.
Onze Service