Huisdieren ABC

HOME/Kat – stinkt uit zijn/haar bek

Mijn kat stinkt uit zijn/haar bek

Tijdens consulten horen we regelmatig dat baasjes vinden dat hun kat uit zijn/haar bek stinkt. Behalve dat het niet zo fris is, kan het een belangrijk aanwijzing zijn voor problemen in en rondom de mond.

Wat kan de oorzaak zijn?
De oorzaak van een vieze geur uit de bek is heel divers en hoeft niet altijd medisch te zijn. Sommige katten eten bijvoorbeeld dode muizen, vogels of andere prooidieren. Logischerwijs zorgt dit voor een niet al te frisse adem.  Toch zijn er een aantal medische oorzaken die vaak een rol spelen.

Gebitsproblemen vormen één van de meest belangrijke oorzaken van stank uit de bek. Met name tandvleesontsteking (gingivitis), tandsteen en rotte kiezen zorgen voor een behoorlijk onfrisse geur. Soms spelen woekeringen van tandvlees (mede) een rol.

Rondom het wisselen merk je dat kittens vaak meer uit hun bekje ruiken dan normaal. Dit is niet afwijkend en hoort na het wisselen ook weer af te nemen.

Ook kan er iets vast zitten in de bek, een splinter bijvoorbeeld. Rondom dit vreemde voorwerp ontstaat dan een ontsteking die je ruikt.

Zelfs bij bepaalde aandoeningen die niets met het gebit te maken hebben, zoals nierproblemen of maagproblemen, kan je kat last krijgen van een vieze adem.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?
Een kat heeft van nature geen adem die door ons als heel fris ervaren wordt. Hier kun je niets aan veranderen. Soms merk je echter dat je kat opeens veel meer uit zijn/haar bek ruikt dan voorheen of dat de stank echt heel erg is. Dit kan er op wijzen dat er wel iets aan de hand is, een flinke ontsteking rondom een kies bijvoorbeeld die er een aantal weken terug nog niet was.

Daarnaast kun je andere symptomen zien die gepaard gaan met een slechte adem. Zo kan het zijn dat je kat minder goed of gretig eet, meer speekselt of regelmatig met de poten langs de bek schuurt. De ervaring leert ons dat katten vaak pas in een heel laat stadium laten zien dat ze last hebben van hun gebit. Daarnaast zijn ze meesters in het verbergen van pijn dus als je iets aan je kat merkt is het verstandig om niet lang te wachten met contact opnemen. Het kan namelijk best zo zijn dat je maatje al veel langer met een gebitsprobleem rondloopt.

Wat kan er aan gedaan worden?
Afhankelijk van de oorzaak van de vieze adem zal een behandeling ingesteld worden. Een vreemd voorwerp zal verwijderd moeten worden. Bij gebitsproblemen zal meestal een gebitsbehandeling geadviseerd worden. Bij Dierenkliniek Rijen hebben we gelukkig heel veel ervaring met het oplossen van gebitsproblemen.

Vaak is na een gebitsbehandeling preventieve zorg nodig om te voorkomen dat het probleem terugkeert. Dit kan bestaan uit tanden poetsen, het masseren van de wangen of speciale voeding. Wij leggen je graag uit wat je kunt doen om de gebitsproblemen van je kat zo goed mogelijk onder controle te houden.
 
Onze Service